بناهای معماری به دلایل مختلف از جمله اثرات مخرب محیطی، در طول زمان، دچار تخریب و فرسودگی می گردند. گاهی به دلیل استفاده نادرست، فرسودگی و یا تغییر کاربری، ساختمان ها نیازمند بازسازی می باشند. بازسازی، یکی از شاخه های مرمت ابنیه، در طراحی معماری، به معنای تعمیر و بهسازی ساختمان تعریف می شود. هر ساختمان بر اساس نوع طراحی، کیفیت اجرای ساختمان و رعایت ضوابط فنی و مهندسی در حین اجرا و بهره برداری مناسب، طول عمر مفیدی را دارا می باشد
با توجه به سن بالای ساختمان های موجود در شهر، سخت شدن روند گرفتن جواز ساختمانی و بالا رفتن هزینه های ساخت از ابتدا، زندگی شهری در شهرهای قدیمی به سمتی می رود که به جای تخریب و نوسازی، بازسازی ساختمان ها اولویت پیدا می کنند. در شهرهایی مانند پاریس، لندن به دلیل آنچه ذکر شد، بازسازی اهمیت بالایی دارد. تهران مانند سایر شهرهای قدیمی و بزرگ دنیا نیز در این مسیر گام برداشته است. در بازسازی ساختمان، از آنجا که هنگام برآورد قیمت نمی توان پیش بینی نمود که با چه اتفاقاتی هنگام تخریب روبرو می شویم، معمولا با احتیاط بالا و دقت زیادی، قیمت برآورد می شود و یا آن که هنگام عقد قرار داد، عوامل پیش بینی نشده را جداگانه با کارفرما در میان گذاشت.
بازسازی ساختمان می تواند در سطح های مختلف، صورت پذیرد. پس از بازدید از بنا بسته به نوع بنا، ابتدا طرح اولیه پس از جلسات متعدد با کارفرما ارائه می شود. براساس طراحی انجام گرفته، ابتدا تخریب صورت می پذیرد. در سطح یک گاهی با تغییر در تیغه بندی ها، بازسازی فضاهای داخلی، تغییرات در دکوراسیون داخلی نیازهای ابتدایی کارفرما برطرف خواهد شد. در سطح دو علاوه بر تغییرات در تیغه بندی ها، نیاز به تعمیر و یا نو سازی در سیستم تاسیسات ساختمان می باشد. در سطح سه علاوه بر موارد گفته شده در دو سطح فوق، نیاز به بهسازی و مقاوم سازی سازه بنا نیز احساس می شود. در بازسازی بناهای ویلایی نیاز به تغییر در نمای بنا و طراحی مجدد نما بر اساس یکی از سبک های روز دنیا ( نمای مدرن، نمای کلاسیک) و نیاز کارفرما صورت می گیرد.