×
  1980  

تجارب بازسازی ساختمان قدیمی

بازسازی ساختمان به فرآیندی گفته می شود که موجب ارتقا ساختمان جهت عملکرد بهتر با تغییر ساختار، ارائه امکانات بیشتر یا بهبود امکانات پیشین شود. بازسازی ساختمان را می توان برای ساختمان هایی که در حال تخریب شدن هستند، آسیب دیده اند یا قدیمی شده اند، اعمال کرد. بازسازی ساختمان در مقایسه با ساخت و ساز جدید معمولا گزینه ای با سرعت بیشتر است زیرا زیر ساخت های اصلی یک ساختمان موجود می باشد و تنها نیاز است طرح ساختمان جدید به آن الحاق شود.در این مقاله می خواهیم بعضی از آیتم های اساسی بازسازی ساختمان اداری را باهم مرورکنیم و نکته های اجرایی آن را به اشتراک بگذاریم.


تعویض پنجره ها در بازسازی ساختمان


اکثر پنجره های موجود در ساختمان های قدیمی از آهن ساخته شده اند. اتلاف انرژی از طریق پنجره های آهنی زیاد است. یکی از اقدامات مهم در بازسازی ساختمان های قدیمی تعویض پنجره ها می باشد در راستای تعویض پنجره ها می توان از پروفیل های بازسازی استفاده نمود.
 

پروفیل بازسازی چیست؟


برای استفاده از این نوع پروفیل ها، نیازی به برداشتن فریم های آهنی پنجره های قدیمی نیست. به نحوی که نازک کاری  دست نخورده باقی میماند و فریم های جدید pvc  روی فریم ها ی آهنی قدیمی پیچ می شوند. مزیت استفاده از این پروفیل ها، یکی کاهش هزینه ها و همچنین سرعت در انجام کار است.  
در این پروژه سعی بر این بود تا اشکال پنجره ها مانند گذشته آن باقی بماند و اصالت بنا حفظ شود.
اگر عرض و ارتفاع پنجره ها از یک اندازه و استانداردی بیشتر  شود، استفاده از لولاها ممکن نیست، بنابراین باید ضمن حفظ اشکال پنجره های قدیمی به این محدودیت ها نیز توجه شود.
در تعویض پنجره ها بهتر است از پنجره های دو جداره استفادده نمود تا هم از اتلاف انرژی جلوگیری شود و همچنین استفاده از پنجره های دو جداره در برابر آلودگی های صوتی محیط نیز ساختمان را حفظ می کند.
 

حفاظ پنجره ها


در راستای حفظ امنیت ساختمان نصب حفاظ برای پنجره ها از نکات حائز اهمیت است. نصب حفاظ و نرده، نمای ساختمان را از لحاظ بصری تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین در اینجا یکی از راهکارهای حل این مشکل آورده شده است.  
حفاظ و نرده ها، به صورت ریلی از سمت داخل ساختمان( پشت پنجره) قرار می گیرند. با استفاده از این روش ضمن حفظ امنیت ساختمان، کیفیت نمای ساختمان به لحاظ بصری نیز حفظ می شود.
از این تکنیک برای پنجره های موجود در طبقه ی همکف استفاده شده است. در این ساختمان به جای نصب حفاظ برای تمامی پنجره ها، تصمیم بر این شد که دیوار های حیاط را با استفاده از نرده های آهنی ایمن کرد.
 

اجرای حفاظ در بازسازی ساختمان
نصب حفاظ برای بالکن ساختمان اداری

بازسازی نمای ساختمان قدیمی


یکی از نکات مهمی که در بازسازی نما ساختمان های قدیمی باید به آن توجه شود زیرسازی نما است. اگر نمای ساختمان ها بافت زیرسازی محکمی داشته باشند با شست و شوی نما می توان آلودگی های آن را پاک کرد و سپس با نقاشی آن به نمای مطلوب رسید. اگر از آجر در نما استفاده شده باشد، از مواد آب گریز و غبار گریز  برای افزایش طول عمر نما استفاده می شود. مواد غبار گریز مانع از نشستن گرد و غبار بر روی نما می شوند و در نتیجه نما مدت بیشتری تمیز می ماند.
برای انجام کار بازسازی نما، از دو راه استفاده می شود. اولین راه بستن داربست است و راه دیگر استفاده از جرثقیل هایی است که فرد با استفاده از آن می تواند رو به روی نما بایستد و کارهای مربوط به بازسازی نما را  انجام دهد، از این نوع جرثقیل ها در شرکت های برقی و مخابراتی نیز استفاده می شود.
از دیگر نکات بازسازی نما، تغییر جایگاه المان های تاسیساتی، برقی و مخابراتی می باشد. برای تغییر جایگاه برخی از این المان ها باید با ادارات مرتبط هماهنگ شود. در همین راستا، در بازسازی این ساختمان اداری، برای جابه جایی علمک گاز اقدام شد، اما جابه جایی این المان فرآیندی طولانی و زمان بر بود، زیرا ساختمان هایی که فاقد علمک هستند در الویت کار اداره ی مرتبط است. بنابراین سعی شد، با رعایت استاندارد ها به نحوی که مانع عبور گاز نشود، آن را کاور کرد و در نتیجه در نما نمایان نباشد. در بازسازی این ساختمان، سیستم گاز به دلیل افزایش مصرف، تقویت شد و از حالت 4G به 12G تغییر یافت. برای تقویت سیستم گاز ساختمان در حال بازسازی بهتر است، در هنگام شروع کار با جواز موقتی که از شهرداری گرفته شده است، اقدام  نمود. این اقدامات زیرساختی از مهم ترین اقدامات هستند زیرا هم در ظاهر و هم در ساختار ساختمان موثر هستند.
 

بازسازی نمای ساختمان قدیمی
بستن داربست برای بازسازی نما ساختمان اداری

تعویض درب در بازسازی ساختمان قدیمی


درب های موجود در ساختمان های قدیمی معمولا سنگین تر از درب های حال حاضر هستند. وزن درب ورودی یکی از عواملی است که در  عملکرد و هزینه ی آن تاثیر دارد. هرچه درب ها سبک تر باشند، مکانیزم باز و بسته شدن اتوماتیک درب هزینه ی کمتر و همچنین طول عمر بیشتر دارند.       
درب ورودی قدیمی این ساختمان اداری، درب مشبک و البته نه چندان سنگین بود. علت تعویض این در نحوه ی باز و بسته شدن آن بود. این در توسط لولا از یک سمت باز می شد که امکان پارک کردن خودرو جلوی درب را سلب می کرد. درب جدیدی که برای این قسمت طراحی و ساخته شد به صورت ریلی می باشد. معمولا در طراحی درب های چنین فضاهایی درب نفر رو به اصطلاح در بچه نیز در نظر گرفته می شود، زیرا در هنگام قطعی برق امکان رفت و آمد را فراهم می کند. با توجه به این که این ساختمان  به سیستم برق اضطراری مجهز است ضرورت استفاده از این در  را کاهش می دهد. یکی دیگر از علت هایی که در نفر رو در  نظر گرفته نشده است، این است که این درب به عنوان جداکننده و مرز بین خیابان و ساختمان می باشد و برای تامین امنیت در نظر گرفته نشده است.
رنگ آمیزی درب در محل و بعد از انجام جوش کاری انجام می شود و همچنین رنگ آمیزی آن به صورت همخوان با پنجره ها کار آسان تری می باشد. نکته ی قابل توجه در رنگ آمیزی درب های فلزی این است که هرچه قد این درب ها، بتونه ی کم تر ی داشته باشند، مقاومت آن ها در برابر آب و باد بیشتر خواهد بود و لازمه ی بتونه ی کم تر ، تمیزی و کیفیت بالای ساخت آن توسط آهنگر است. یکی از نکات مهم انتخاب آهنگر مناسب می باشد، تا نصب و تعویض درب طبق زمان بندی انجام شود. به طور تقریبی، باز کردن درب فعلی و ساخت و نصب آن یک روز زمان نیاز دارد.
در رابطه با طرح درب نیز سعی بر آن شد که از طرح قبلی استفاده شود، تا اصالت ساختمان حفظ شود.
 

تامین برق اضطراری در بازسازی ساختمان اداری


با توجه به شرایط برق در حال حاضر و قعطی آن، ساختمان های اداری به منظور ارایه خدمات مناسب و جلوگیری از بروز اختلال در سرویس دهی به مشتریان، بهتر است برای این ساختمان ها سیستم برق اضطراری در نظر گرفته شود.
برای روشن نگه داشتن چند کامپیوتر و آسانسور حدود 50 کیلو وات برق ذخیره شده کافی میباشد، اما در صورت تمایل به تامین برق تعداد زیادی از کامپیوتر ها و همچنین سیستم های سرمایشی حدود 100 کیلووات برق ذخیره شده نیاز است.
سیستم های برقی در دو نوع دیزلی و گازسوز  می باشند. در جانمایی سیستم های دیزلی، از جهت  آن که نیاز به دودکش های بزرگ برای خروج دود دارند، باید توجه نمود.
 

تامین برق اضطراری در بازسازی ساختمان اداری
جدول بررسی دو نوع ژنراتور برق اضطراری

تامین برق اضطراری در بازسازی ساختمان اداری
نمونه یک ژنراتور برق اضطراری

نصب آسانسوردر بازسازی ساختمان قدیمی


یکی از دغدغه های اصلی در هنگام بازسازی ساختمان ها، در نظر گرفتن فضایی برای آسانسور است. نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی، با توجه به قوانین شهرداری درست نیست. جانمایی آسانسور باید در هنگام طراحی با توجه به قوانین و استاندارد های آتش نشانی و سایر  ضوابط مربوط به آسانسور انجام شود و در هنگام گرفتن مجوز ارائه شود که این کار برای ساختمان های قدیمی که در حال بازسازی هستند امکان پذیر  نیست. در ساختمان هایی که در حال بازسازی هستند، به دلیل این که  نیازی به گرفتن مجوز از شهرداری نیست جانمایی آسانسور باید از لحاظ فنی بررسی شود. یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کرد، تعداد مالکان و تصمیم گیران ساختمان در حال بازسازی می باشد؛ در صورتی که فقط یک نفر از مالکان با احداث آسانسور در ساختمان قدیمی موافق نباشد، امکان نصب آسانسور در آن ساختمان نیست، زیرا شهرداری بدون وجود شاکی خصوصی در نصب آسانسور مداخله نمی کند اما با وجود یک نفر ناراضی، شهرداری از احداث آسانسور جلوگیری خواهد کرد.
برای گرفتن پایان کار، به دلیل این که ممکن است شهرداری به نصب آسانسور اشکال بگیرد، بهتر است آسانسور را با سیستم پیچ و مهره و به صورت متحرک( پرتابل ) کار کرد تا امکان باز و بسته کردن آن وجود داشته باشد. در بازسازی ساختمان ها معمولا از آسانسور های هیدرولیکی استفاده می شود. نحوه ی کار آسانسور های هیدرولیکی، از طریق فشار روغن در جک  زیر کابین آسانسور  می باشد. مزیت این نوع آسانسور عدم نیاز به فضای خرپشته و همچنین امینت بالای آن می باشد. در مقابل سرعت پایین این آسانسور از معایب آن می باشد.
وجود آسانسور  در یک ساختمان بسیار  مهم است، زیرا افراد زیادی در ساختمان تردد می کنند که استفاده از پله برایشان سخت است. بنابراین در هنگام احداث آسانسور  باید به این نکته توجه کرد که یک فرد دارای معلولیت با استفاده از آسانسور  بتواند به راحتی در ساختمان تردد کند و اگر آسانسور در تراز همکف قرار نگرفته است با استفاده از رمپ و سطح شیب دار دسترسی به آسانسور امکان پذیر باشد. 
 

نصب آسانسور در بازسازی ساختمان قدیمی

یکی از نکات مهم در بازسازی ساختمان اداری تامین برق برای کارکنان است. معمولا در ساختار شبکه, یک تلفن, شبکه, برق اضطراری  و یک برق معمولی برای هر نفر در نظر گرفته می شود اما باید توجه داشته باشیم که تعداد کلید و پریزها مطابق با تعداد کارکنان باشد تا به ظاهر کفپوش آسیب وارد نشود و یا هنگام رفت و آمد مزاحمت ایجاد کنند. کلید و پریز ها می توانند بر اساس کاربری و نظر کارفرما دفنی, دیواری و یا ترکیبی باشند.

آب بندی سقف اسکای لایت

درهنگام بازسازی ساختمان های قدیمی بهتر است که از سقف های شیشه ای استفاده نشود زیرا آب بندی این نوع از سقف ها مشکل است اما در صورت لزوم بهتر است از پروفیل های آلومینیومی و دیتیل های خاص آب بندی شرکت های معتبر است شود، استفاده از پی وی سی در این نوع از پنجره ها توصیه نمی شود.
آب بندی سقف شیشه ای در دو مرحله اصلی خواهد بود:
مرحله اول آب بندی بین شیشه و پروفیل است که توسط شرکت سازنده انجام خواهد شد.
مرحله دوم آب بندی بین پروفیل با دیوار و یا جداره ای است که به آن متصل شده است. در آب بندی بنایی از مواد مصالحی مانند سیمان استفاده می شود که در داخل آن الیافی استفاده شده است که وقتی با آب مخلوط می شود، حالت خمیری پیدا می کند که حجم بیشتری از فضای بین پروفیل و جداره را پر می کند و انتها تقریبا دو تا سه سانتی متر را با یک چسب آب بندی توسط گان مخصوص تحت فشار پر می شود.

آب بندی سقف اسکای لایت ساختمان قدیمی
در این تصویر تست آب بندی بین شیشه و پرو فیل و بین پروفیل و جداره تست می شود.
این پاسیو تمام نور دهی به صورت طبیعی و از سقف است که قبل از باز سازی نیز این دستگاه پله در پاسیو تعبیه شده بود و در هنگام باز سازی این دستگاه پله احیا شدو نور از سقف گرفته شد ولی در طراحی های جدید امکان تعبیه دستگاه پله در پاسیو امکان پذیر نمی باشد.
 



دانش فنی مشابه


بررسی انواع پارتیشن اداری شیشه ای بررسی انواع پارتیشن اداری شیشه ای

کاربرد پارتیشن اداری شیشه ای در طراحی معماری مدرن، از پارتیشن‌های شیشه‌ای برای جدا کردن فضا ها ی بزرگ استفاده می‌شود، که اجازه می‌دهد آن را بدون به هم ریختن اتاق با ساختارهای سنگین تقسیم کند. امروزه از پارتیشن های شیشه ای در مراکز خرید و تفریحی، ادارات، اتاق های کنفرانس، آلاچیق...

  915  

نظرات کاربران ، پرسش و پاسخ